Filtratie speelt een belangrijke rol bij het afvullen van wijn in de drankenindustrie. Het gaat immers om een levend product dat mogelijk nog bacteriën bevat. Daarom is het essentieel dat wijn zo steriel mogelijk in de fles of een andere verpakking gaat om de kwaliteit en de houdbaarheid te garanderen. Uiteraard het liefst op een kosteneffectieve manier zonder de aard van het natuurlijke product aan te tasten. Maar dat is in de praktijk niet altijd even eenvoudig, blijkt uit de volgende case van BETA industrie en een Belgische bottelaar.
De bottelaar zette een nieuwe productielijn op om wijn af te vullen. Hier had de onderneming nog geen ervaring mee. Hoewel de aangeleverde wijn is voorbehandeld door de leverancier en relatief schoon is, waren er verschillende soorten filters nodig om de wijn zo steriel mogelijk in de fles te krijgen. Het advies van BETA industrie bleek hierbij van groot belang.
“Het belangrijkste doel van het traject was ervoor te zorgen dat de wijn na het afvullen microbiologisch stabiel is. En dat de wijn lang zo lang mogelijk houdbaar blijft”, zegt Vincent Eijt, directeur van BETA industrie.
Daarom koos hij voor de geavanceerde filters van de Engelse fabrikant Amazon Filters: in eerste instantie een SupaPore polyethersulfonmembraan van 0.65 micron en later een vergelijkbaar SupaPore membraan van 0.45 micron. Deze geavanceerde membranen bieden een superieure verwerkingscapaciteit, zonder de smaak, het aroma of de kleur van de wijn te beïnvloeden. “Wij leveren al jaren filters van deze gerenommeerde fabrikant voor de meer kritische procesfiltraties, zoals in de drank- voedingsmiddelen industrie”, licht Eijt zijn keuze toe.
De poriën in de membraanfilters zijn zo fijn dat bacteriën er niet doorheen gaan. Het principe werkt op fysieke scheiding van de stoffen: sommige deeltjes kunnen door het filter, andere niet. De poriëngrootte van de membranen bepaalt de mate van verwijdering van zwevende stoffen, troebelheid en micro-organismen. Het is een drukgedreven proces dat op basis van zeefwerking bacteriën volledig tegenhoudt.
In de praktijk bleken de filters tijdens het afvulproces echter vrij snel te verstoppen. Ook waren ze niet meer te reinigen. Dat kwam onder meer omdat het tweedehands membraanterugspoelsysteem dat de klant had aangeschaft om de membraanfilters te reinigen niet goed bleek te werken. Daarom moest de klant aanvankelijk te veel filters weggooien.
BETA industrie bedacht samen met de klant een innovatieve oplossing. Ook kwam een technisch specialist van Amazon filters een dag over uit het Verenigd Koninkrijk voor advies. Deze specialist bleef ook op de achtergrond betrokken bij het traject. “Wij ontwikkelden samen een test om eerst de filtreerbaarheid van de aangeleverde wijn goed te kunnen bepalen. Wanneer de wijn niet schoon genoeg is, past de klant nu eerst een voorfiltratie toe met kiezelgoer platen. Deze voorfilters zijn goedkoper dan de membraanfilters van Amazon filters en hebben een hogere vuilvangcapaciteit. Hierdoor zijn de kostbaardere membraanfilters goed beschermd en gaan ze veel langer mee.”
Wanneer de klant gaat afvullen, testen de operators nu eerst of de membraanfilters niet lek zijn. Dat doen ze door onder hoge druk - 600mbar - lucht door de filters te persen. Tijdens het traject bleek verder dat het essentieel is dat de filters goed vochtig zijn. Dat kan door ze langdurig met water te spoelen.
Wanneer de filters te droog zijn, gaat de lucht immers zo door de poriën heen. “Ook kwamen wij erachter dat de klant een verkeerd schoonmaakmiddel gebruikte. Hierdoor bleven de filters te droog. Daarom zijn ze op basis van ons advies hiermee gestopt.” Het advies van BETA industrie zorgt voor een aanzienlijke besparing bij de klant. Die verbruikt nu veel minder kostbare membraanfilters. Ook verloopt het afvulproces nu veel gecontroleerder. De klant is dankbaar voor het resultaat!
Bent u ook benieuwd wat onze filtratie mogelijkheden voor uw processen kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op! Onze specialisten helpen u graag verder. U kunt eenvoudig contact met ons opnemen, dit kan telefonisch via +31 79 341 55 18 of eenvoudig via onderstaande button!
Neem contact op