Strainer Duplex Filter | Beta Industrie
Strainer Filter | Beta Industrie
Strainer Simplex Filter | Beta Industrie
Strainer T | Beta Industrie
Strainer Y | Beta Industrie

Een Y-strainer, geschikt voor vele toepassingen

Een Y-strainer is het meest gangbare strainer type, geschikt voor vele toepassingen. Toepasbaar in horizontale en verticale leidingen. De Y-strainer heeft zijn naam te danken aan de vorm van de behuizing die een “Y” vormt. Bij water en stoominstallaties is een strainer filter de standaard en wordt deze geplaatst om kritische apparatuur te beschermen. Wanneer het medium in het strainer filter stroomt, gaat het door een zeef heen die de ongewenste deeltjes tegenhoudt. Het medium wordt aan de binnenkant van de zeef geleid en stroomt dan door de zeef weer naar buiten toe. Zo blijven vuildeeltjes binnen in de zeef. Dit betekent wel dat de Y-strainer een vastgelegde stromingsrichting heeft wat door middel van een pijl op de behuizing is aangegeven.

Strainer reinigen of vervangen

Wanneer de zeef van de strainer vervuild is, moet deze gereinigd te worden. Er dient een periodieke reiniging plaats te vinden en de frequentie hangt af van de vervuiling van het medium wat door het strainer filter gaat. In principe dient men voor reiniging het deksel te demonteren om de zeef uit het strainer filter te halen, deze te reinigen of te vervangen en vervolgens de zeef terug te plaatsen in het strainer filter. Het reinigen van het filter kan alleen als er geen druk meer op het systeem staat. Vanuit economisch perspectief is dit uiteraard niet altijd mogelijk, zeker niet als de filter vaak gereinigd moet worden. Daarom voorziet men vaak een drain opening in de deksel waarbij men met behulp van een kleine afsluiter het vuil kan afspuien met behulp van het medium. Normaal wordt hiervoor een kogelkraan afsluiter voor gebruikt.

Y-strainer modellen

Y-type strainer worden voornamelijk gebruikt voor vloeibare toepassingen om stroomafwaartse apparatuur te beschermen tegen deeltjes, waaronder; vuil dat anders de prestaties kan beïnvloeden als het zich laat bezinken en zich ophoopt. Y-strainers zijn leverbaar van DN10 tot DN1200 waarbij de openingsgrootte van de standaardzeef varieert tussen 0,1 en 3,0 mm. Afwijkende zeefopeningen zijn ook verkrijgbaar. Voor een grotere debietcapaciteit en een groter filteroppervlak wordt overgeschakeld naar een basketfilter of naar een T-filter.

Y-strainers, duplex strainer, T strainers zijn leverbaar in onderstaande materiaalsoort:

  • Gietijzer
  • Nodulair gietijzer
  • Gietstaal
  • Roestvast staal
  • Duplex
  • Speciale materiaalsoorten

Strainers bij BÈTA industrie

Beta industrie heeft een ruim aanbod aan Y-strainers en T-strainers. Ook kunnen we voorzien in Duplex, Simplex en filter strainers. Wilt u meer informatie over de strainers? Dan kunt u eenvoudig en geheel vrijblijvend contact opnemen met een van onze specialisten. Dit kan telefonisch via p: +31 79 341 55 18 of eenvoudig via onderstaande button!

Neem contact op
levering afsluiters binnen 48h
Levering afsluiters binnen 48 uur mogelijk Bestel nu!