Bij het produceren van kaas wordt er wei geproduceerd, wei is de vloeistof die vrijkomt nadat de melk is gestremd. Tijdens het stremmen, scheidt de melk zich in wrongel (de vaste delen) en in een vloeistof genaamd wei.
Elke kaasfabrikant heeft zo z’n eigen werkwijze, maar geen enkele lijkt 100% effectief bij het scheiden, daarom bestaat wei voor een groot deel uit stofwrongel, water, mineralen en wei-eiwitten. De tijden dat wei als diervoeding werd gezien ligt al een tijdje achter ons. wei bevat namelijk nog veel nuttige en goede stoffen.
Nu bestaat de wei vaak nog voor 90% uit water en bij een gemiddelde kaasfabriek komt 20 – 60 m3/uur aan wei vrij. Om die wei te transporteren naar de weipoederbedrijven, is enorm veel vrachtwagencapaciteit nodig en dit is zeer inefficiënt. Om water uit de wei te halen, maken veel kaasfabrikanten gebruik van een combinatie van een voorfiltratie, vetcentrifuge, pasteurisatie en een omgekeerde osmose. Hierdoor hoeft alleen de geconcentreerde wei getransporteerd te worden. Het nadeel van een omgekeerde osmose unit is dat deze ongeschikt is om water met veel vaste stoffen en vetten te behandelen.
Er zijn verschillende voorfiltratie technieken beschikbaar om de wei zodanig te filtreren dat de membranen van de omgekeerde osmose systemen niet dichtslibben of beschadigen. Dit zijn:
Van alle bovengenoemde technieken is de wei-zeef echter de variant waarbij de laagste investering wordt gevraagd, een goede kwaliteit wei wordt gehaald en de kaas die wordt uitgezeefd, heeft nagenoeg dezelfde structuur en kwaliteit als de kaas in de productie. De wei-zeef is zo ontworpen dat deze geen schade aanbrengt aan de structuur van de kaas, waardoor deze doorgaans een goede prijs per kilo opbrengt.
Daarnaast beschermt de wei-zeef de vetcentrifuge optimaal. De vetcentrifuge verwijdert de laatste resten vet uit de wei. Vet is een component dat als ingrediënt wordt toegevoegd aan de kaasproductie en is van zeer hoge waarde. Centrifuges zijn echter zeer gevoelig voor vervuiling door vaste stoffen en dienen daardoor regelmatig onderhouden te worden. Het stroomverbruik van een centrifuge is erg hoog. De BÈTA wei-zeef zorgt ervoor dat de wei na het zeven van een dusdanig schone en goede kwaliteit is dat de vetcentrifuge niet alleen minder last heeft van vervuiling (en dus minder onderhoud nodig heeft), maar ook dat het rendement van de vetcentrifuge significant wordt verhoogd en deze meer vet oplevert.
AMKCO Europe BV en BÈTA industrie hebben inmiddels een lange staat van dienst in de melk industrie. Er zijn inmiddels meer dan 500 installaties geleverd door heel Europa.
Hierdoor kennen we het proces in zijn geheel en kunnen we ook het juiste advies geven wanneer de wei-zeef niet optimaal functioneert. Daarnaast kunnen we met een onderhoudscontract er voor zorgen dat uw operators hun maximaal kunnen besteden aan het primaire productieproces. Naast wei behandeling kunt u het zeeffilter ook gebruiken voor het filtreren van:
De BÈTA wei trilzeven worden ontworpen en geproduceerd bij de Nederlandse producent AMKCO Europe. De units zijn standaard uitgerust met een zeefdek van 43 of 32 micron en een motor van maximaal 1,8 kW voor een capaciteiten van 30-35 m3/uur. Er wordt gebruikt van enkel bolvormige elementen zodat er geen dode ruimtes ontstaan. Geen lasnaden in scherpe hoeken en een lichte RVS constructie. De machines zijn echter volledig modulair op te bouwen volgens de geldende wetgeving, uw eisen en wensen op het gebiedt van HACCP. Hierbij kunt u denken aan CIP bollen, meerdere filtratiestappen, een montageframe.
De samenwerking tussen BÈTA industrie en AMKCO Europe stelt ons instaat om snel te reageren, te werken met korte levertijden voor machines en zeefdekken. Zeefdekken zijn binnen enkele dagen te leveren ook voor machines van andere fabrikanten. Onze adviseurs staan voor u klaar om samen met u te inventariseren wat de mogelijkheden voor uw proces zijn. Hiervoor kunt u telefonisch contact opnemen via: +31 79 341 55 18 of eenvoudig via onderstaande button!
Neem contact op