BÈTA Industrie - water

Wat zijn compensatoren?

Regelmatig krijgen we vragen over wat onze producten voor functie hebben. De laatste tijd kregen we vaak de vraag: Wat zijn compensatoren?

Het opvangen van bewegingen

Productieprocessen of distributienetten zijn vaak een complexe samenstelling van leidingen, pompen, afsluiters, verwarmen, afkoelen en metingen. Al deze zaken hebben direct invloed op het leidingwerk en de daarin gebruikte materialen. Temperatuur kan ervoor zorgen dat leidingen uitzetten of krimpen en pompen kunnen trillingen in het leidingwerk veroorzaken.

Om deze bewegingen op te vangen is het aan te bevelen compensatoren of ook wel genaamd expansion joints te plaatsen. Deze vangen bewegingen op en voorkomen zo problemen met leidingwerk als versnelde slijtage of lekkage en reduceren geluid doordat trillingen niet meer in het leidingwerk terechtkomen. Het is wel van belang de juiste compensator te selecteren, elke vloeistof / gasstroom heeft weer specifieke eigenschappen en dit heeft invloed op het te gebruiken materiaal.

Compensatoren worden in elke branche gebruikt zoals in de Chemie, Afvalwater, Petrochemie, Schepen of de Olie&Gas.

Hoe kiest u de juiste compensator?

Er zijn een aantal vragen die u uzelf kunt stellen om de juiste compensator te kiezen voor uw productieproces of distributienet.

  • Welk medium moet er door heen?
  • Welke medium temperatuur en werkdruk?
  • Moet de compensator voldoen aan een norm?
  • Welke aansluiting?
  • Wat is de leiding diameter?
  • Welke beweging moet er worden opgevangen?


Onderstaand een voorbeeld van RVS compensatoren voor een toepassing met hoge temperaturen. De units zijn uitgevoerd met flenzen voorzien bewegingsbegrenzers om de compensator binnen de gesteld specificaties te houden.

wat is een compensator beta industrie

Meer informatie nodig? Bezoek dan onze site of onze specialisten helpen u graag verder.
info@beta-industrie.nl of 079-3415518