WKO -Warmte Koude Opslag

WKO (Warmte Koude Opslag)

De afkorting voor WKO is letterlijk ‘Warmte Koude Opslag’. In een WKO-systeem wordt energie opgeslagen, die gebruikt wordt voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Tegenwoordig zijn WKO-systemen steeds vaker de standaard voor de grotere nieuwbouw utiliteitsprojecten. WKO-systemen slaan de warmte- en koude energie op in een ondergrondse aquifer (waterhoudende grondlagen). Tijdens de winter worden de gebouwen met WKO-systemen verwarmd met bodemwater, de overtollige koude wordt vervolgens opgeslagen in de grond. In de zomer wordt de opgeslagen koude, na het wisselen, gebruikt om gebouwen te koelen.


Duurzaam door hergebruik van spuiwater

Tijdens het wisselen van de open WKO-systemen van de warmte naar koude en omgekeerd, komt er vaak spuiwater vrij, lozen hiervan is vaak niet toegestaan of onwenselijk. Spuiwater hoeft niet langer geloosd te worden, door het inzetten van het BÈTA WKO Filtersysteem. Het filter wordt nog vaak ‘spuifilter’ genoemd, al wordt het tegenwoordig juist op een efficiënte én duurzame manier gebruikt om spuiwater te hergebruiken.

Als standaardreferentie voor de waterkwaliteit worden slib- en zandgehalte bepaald met de MFI test (< 2 s/l2 met membraan 0.45 μm) en de filterspuittest (<0.01 ppm met gaas 70 μm). Door gebruik te maken van het BÈTA WKO Filtersysteem worden bronfilters maximaal beschermd, alsook vervuiling van andere apparatuur in het WKO-systeem, zoals warmtewisselaars, worden voorkomen.


Voordelen van het BÈTA WKO Filtersysteem op een rij

 • Minimale drukval

  Ontworpen met een minimale schone drukval, zodat pompen met een maximale flow kunnen opstarten. Hierdoor is een is een grotere en duurdere pomp niet nodig om te kunnen terug injecteren.

 • Geen verlies van spuiwater

  Door het terug injecteren hoeft er geen water geloosd te worden op het riool of oppervlaktewater, waardoor duurzaam gebruik van het WKO-systeem mogelijk is.

 • Geschikt voor zout en brak water

  Doordat de filters zijn uitgevoerd in roestvast staal 316, zijn ze ook geschikt voor toepassingen in zout of brak water.

 • Compact ontwerp

  Zowel horizontaal als verticaal kunnen de filters geplaatst worden, waardoor een goed ergonomisch bedienbaar systeem in een beperkte ruimte mogelijk is. De filters zijn eenvoudig te drainen en ontluchten, een filterwisseling is hierdoor eenvoudig uit te voeren.

 • Geschikt voor een hoge flow

  De warmte naar koude wissel en omgekeerd dient bij een maximale flow te worden uitgevoerd. De standaardserie van het BÈTA WKO Filtersysteem gaat tot 500m3/u.

BÈTA industrie is ervaringsdeskundige op het gebied van WKO Filtersystemen. Niet alleen in bodemwaterinstallaties, maar ook bij aquathermie-, geothermie en stadsverwarmingsprojecten draaien de filtersystemen van BÈTA industrie al met veel succes mee.


Contact

Meer weten over het BÈTA WKO Filtersysteem? Onze specialist komt graag met u in contact.

Voor vragen of voor het inplannen van een oriënterend gesprek, neemt u telefonisch contact op via het telefoonnummer 079 – 341 55 18 of per e-mail via: info@beta-industrie.nl