Proteine vervangers | BÈTA industrie

De ontwikkeling van duurzame voeding met proteïne vervangers

Door verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de stikstofcrisis, komt er steeds meer druk te staan op de voedingsmarkt. De vraag naar alternatieve (groene) bronnen van proteïnen is momenteel groter dan ooit. De meest bekende alternatieve proteïnen zijn plantaardige producten zoals soja, noten en rijstproducten. Door de toenemende vraag en de soms vervuilende productiewijze van deze producten, is de zoektocht naar écht duurzame proteïne vervangers nog in volle gang.

Van cellen naar smakelijk en voedingsrijk vlees

Een mogelijk veelbelovend concept, dat nog in de kinderschoenen staat, is de productie van kweekvlees. Om kweekvlees te produceren wordt een klein aantal cellen verwijderd van bijvoorbeeld koeien. De cellen worden in een streng gecontroleerde omgeving gekweekt, waarbij de celdeling plaatsvindt en de massa langzaam groeit. Vanaf (klein) labschaal wordt dit stap voor stap in grotere containers gegroeid tot er genoeg gekweekt vlees is om te kunnen verwerken tot voeding. Het uiteindelijke resultaat van dit proces is 100% echt vlees en kan daarom net zo smakelijk en voedingsrijk zijn zoals een hamburger. De impact op het milieu voor het produceren en consumeren van gekweekt vlees is door deze efficiënte manier velen malen kleiner.

Schimmels als vleesvervanger

Schimmels, zoals het direct consumeren van paddenstoelen, kunnen ook een hoge mate van proteïne bevatten, welke als basis gebruikt kunnen worden voor een vegetarische vleesvervanger. Door inmenging van proteïnerijke schimmels in vorm van poeder kunnen vleesvervangers op groentebasis dezelfde voedingswaarde geven als echt vlees. Deze schimmels worden net als kweekvlees gekweekt, waardoor een er een efficiënt groeiproces kan worden gerealiseerd.

Gecontroleerde en beschermde omgeving

Om kweekvlees en proteïnerijke schimmels te kweken is een omgeving nodig die zeer goed gecontroleerd en beschermd wordt. De processen werken alleen door precies de juiste hoeveelheden aan voedingsstoffen en de juiste balans in onder andere temperatuur, pH en zuurstofgehalte. Suiker, water, lucht of zuren/basen worden ingebracht in de reactoren waarin deze kwetsbare producten groeien.

BÈTA industrie draagt bij aan de ontwikkeling van duurzame voeding

Om te zorgen dat er geen ongewenste stoffen de reactor binnenkomen, is het van groot belang dat de stromen correct gefiltreerd worden. De processen zijn daarnaast extreem vatbaar voor bacteriën, waardoor een goed steriel filter vaak de enige redding vormt tegen een dure mislukte productie. BÈTA industrie denkt mee en voorziet in de meest kritische filters voor de productie van proteïne vervangers vanaf labschaal tot het eindproduct. Op deze manier draagt BÈTA industrie graag bij aan de ontwikkeling van duurzame voeding.

Contact

Bent u benieuwd hoe BÈTA industrie u kunt adviseren bij de realisatie van optimale oplossingen voor noodzakelijke systemen in deze branche? Neem dan telefonisch contact op via het telefoonnummer 079 – 341 55 18 of per e-mail via: info@beta-industrie.nl