Frisdrankblikjes zijn over het algemeen gemaakt van staal en aluminium. De producent voegt aan de binnen- en de buitenkant een coating toe. Niet alleen om het blikje een flitsend uiterlijk te geven en te verduurzamen, maar ook om ervoor te zorgen dat de frisdrank geen metaalsmaak krijgt.
Frisdrankproducenten stellen hoge eisen aan de kwaliteit van de coating. Zo mag het beschermende laagje geen oneffenheden bevatten om te voorkomen dat de coating loslaat. Toch is dat precies wat er gebeurde bij een producent van coatings voor onder meer de voedsel-en drankenindustrie die twee jaar geleden een beroep deed op de kennis en expertise van de specialisten van BETA industrie.
Teveel oneffenheden in coatingDe klant van de producent kwam er namelijk achter dat er te veel oneffenheden in de coating aan de binnenzijde van de blikjes zaten. Miljoenen blikjes moesten worden vernietigd. De coatingproducent wist met Sjoerd Scholte, mede-eigenaar van BETA industrie, uiteindelijk de oorzaak van het probleem te achterhalen.
In eerste instantie dacht de coatingproducent dat de oneffenheden werden veroorzaakt door verkeerd gekozen cupjes onder de filterkaarsen. “Na een bezoek aan de fabriek, kwamen we er al snel achter dat het hier niet aan lag”, licht Scholte toe.
Sjoerd Scholte nam alle filterhuizen, waarin de filterkaarsen zich bevinden, nauwkeurig onder de loep. En wat bleek? De bodemplaten van de filterhuizen waren gebogen. Hierdoor liep de vloeistof die voor de productie van de coating wordt gebruikt langs het kaarsfilter in plaats van erdoor. Dat leidde tot de oneffenheden in de coating aan de binnenzijde van de frisdrankblikjes.
De oplossing? Alle filterhuizen, 1,5 meter hoog en 50 centimeter breed, zijn één voor één uitgebouwd om er een nieuwe bodemplaat in te laten lassen. Het resultaat? Een perfecte gladde en strakke coating die volledig voldoet aan de specificaties van de producent én de afnemer.
De coatingproducent was onder de indruk van het resultaat. Daarom heeft Scholte ook naar de andere filterkaarsen gekeken die het bedrijf in zijn filtratieprocessen toepast. Aanvankelijk gebruikte de producent voor deel van het proces nominale filterkaarsen, maar op advies van BETA industrie schakelde het bedrijf over op een alternatief.
Deze zogeheten ‘absoluut’ filterkaarsen zijn geschikt voor vloeistoffen die volgens de zogeheten Bèta Ratio 5000 worden getest. De meeste kaarsfilterfabrikanten gebruiken deze internationaal erkende testmethode om de nauwkeurigheid van een kaarsfilter uit te drukken. Het betekent dat slechts één van de vijfduizend deeltjes van de onderzochte grootte tijdens zo’n test het filter mag passeren.
“De afgelopen twee jaar hebben we alle filtratieprocessen en de toegepaste filters nauwkeurig onderzocht”, vertelt Scholte. “En ook nu ga ik nog één tot twee keer per maand naar de fabriek om de filterprocessen te optimaliseren. Mede door de wisselende kwaliteit van de aangeleverde grondstoffen voor de coatingsproductie, is het essentieel om de zoveel tijd te kijken of het bedrijf de juiste filters gebruikt.”
Bent u ook benieuwd wat onze filtratie mogelijkheden voor uw processen kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op! Onze specialisten helpen u graag verder. U kunt eenvoudig contact met ons opnemen, dit kan telefonisch via +31 79 341 55 18 of eenvoudig via onderstaande button!
Neem contact op