Niemand wil een witte waas in een fles whisky of kristallen op de bodem van een rum. Toch komen waasvorming en kristalvorming nog vaak voor in sterke dranken. De oorzaak ligt meestal in een onvolledig of verkeerd opgebouwd filtratieproces.
Niemand wil een witte waas in een fles whisky of kristallen op de bodem van een rum. Toch komen waasvorming en kristalvorming nog vaak voor in sterke dranken.
De oorzaak ligt meestal in een onvolledig of verkeerd opgebouwd filtratieproces.
Waasvorming ontstaat bij koude opslag of ijsgebruik. Vetzuuresters (zoals ethyl hexanoaat of oleaat) vormen bij lage temperaturen een troebeling in het eindproduct. Dit komt vooral voor bij premium whisky’s en wodka’s. Dit kan je voorkomen door op de juiste temperatuur te filtreren. Bij +3 tot -10 °C slaan de vetzuren neer, waarna ze efficiënt kunnen worden verwijderd met een dieptefilter of modulefilter. Het resultaat: een stabiele, heldere en smaakvolle drank.
Kristalvorming komt vooral voor in gerijpte spirits. Als de drank verder rijpt, zeker voor een langere tijd, ontstaan er witte vlokken of neerslag in de fles. Dit is calciumoxalaat.
Door de juiste eindfiltratie voor de drank kan dit worden voorkomen. Een goede oplossing is het gebruik van absolute filterkaarsen. Deze filters houden microscopische kristallen tegen.
Onze specialisten staan voor u klaar om geheel vrijblijvend mee te kijken. Plan direct een afspraak in via het contactformulier.
© BÈTA industrie 2025. Alle rechten voorbehouden.